link

TOPlist

24 Kasım 2014 Pazartesi

UTANÇ ÖLDÜRÜYOR

UTANÇ ÖLDÜRÜYOR

9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı, cinsel gücü arttırıcı ilaçları eczaneler yerine çoğunlukla utandıkları için internet üzerinden alan vatandaşların, ölümle sonuçlanabilecek durumlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

22 Kasım 2014 Cumartesi 12:29
 UTANÇ ÖLDÜRÜYOR
 HABER : AYDIN SARIOĞLU - SELİM KUŞCU 

 

ESKİŞEHİR (İHA) - 9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı, cinsel gücü arttırıcı ilaçları eczaneler yerine çoğunlukla utandıkları için internet üzerinden alan vatandaşların, ölümle sonuçlanabilecek durumlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Son yıllarda satışlarında artış gösteren cinsel gücü arttırıcı ilaçlar vatandaşlar tarafından çoğunlukla sanal ortamdan alınıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olan ilaçları eczanelerden almaktan utanan vatandaşlar, kimsenin görmediği ve hangi koşullarda yapıldığının bilinmediği genellikle internet üzerinden satış yapılan ilaçları tercih ediyor. Bu tür ilaçlardan kullanan vatandaşlar ölümle burun buruna geliyor. Türkiye’de bu tür ilacı kullandıktan sonra hayatını kaybeden vatandaşlarda olmasına rağmen, konudan henüz ders çıkartılmış değil. Değişiklik kampanyalar düzenleyerek vatandaşın sağlığını hiçe sayan bu tür ilaçların önüne ne yazık ki geçilemiyor.

ECZANELER YERİNE İNTERNETTEN SATIŞ TERCİH EDİLİYOR

Konuyla ilgili konuşan 9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, vatandaşların utandıkları için eczaneler yerine internet üzerinden cinsel gücü arttırıcı ilaçları tercih ettiklerini söyledi. Bu durumu, genellikle utanmaktan kaynaklandığını belirten ve Bakanlık onayı ilaç yerine internet üzerinden bilinmeyen ilaçları alarak kullanmaları sonrasında ölümlerin yaşanabileceğine dikkat çeken Yenilmez, konuyla ilgili konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"CİNSEL GÜCÜ ARTTIRICI İLAÇ İŞİ HALA ÜLKEMİZDE TABU"

“Vatandaşın cinsel gücü arttırıcı ilaçları eczanelerden alamaması durumunu bir türlü kıramadık. Cinsel gücü arttırıcı ilaç işi halen bir tabu bu ülkede. İnsanlar o ilacı eczanelerden aldığından onlara gülüneceğini ya da onlarla ilgili farklı şeyleri düşüneceğimizi düşünüyorlar. Ama biz sağlıkçıyız. Vatandaş o ilacı aldığında ne yapacakmış gibi bir mantıkla düşünmeyiz. İhtiyacı var ki, almıştır diye düşünürüz. Hasta mahremiyeti bizde her şeyden öncedir. Onun o ilacı aldığını ne kimse bilir, ne de duyar. Vatandaşlarımız ne zaman cinsel gücü arttırıcı ilacı eczaneden almanın ayıp olmadığını öğretebildiğimiz gün, aslında çağ atlamış oluruz. Vatandaşları ilaç konusunda bilgilendirmede daha rahat bir konuma geliriz. Başkaları onu belki bir zevk meselesi olarak görürken, biz bu işi ilaç ve sağlık meselesi olarak görüyoruz. Onun için internetten aldığınız hiçbir ürünün garantisi yok. Nerede üretildiği, içinde ne olduğu bilgisi yok. Güzel vakit geçireyim derken, ölümle sonuçlanabilecek bir faciaya döndürülebilir.”

“İSTANBUL’DA BAZI ÖZEL HASTANELERDE KAÇAK İLAÇ ÇIKABİLİR”

Kaçak ilaç konusuna da değinen Yenilmez, İstanbul’da bazı özel hastanelerde kontrol yapılırsa kaçak ilaçların çıkabileceğini iddia etti. Türkiye’de eczanelerde kaçak ilacın satılamayacağını vurgulayan Yenilmez, “Eczanelerde kaçak ilaç olmaz. Türkiye’ye kaçak ilaç sokanlarda ilaçlarını eczanelerde satamaz. İlaçların kutularının üzerinde ayrı bir numara var. Her kutunun üzerindeki numara bakanlıkta kayıtlıdır. Üretiliyor, depoya aktarılıyor bakanlığa bilgisi veriliyor. Depo eczaneye aktarıyor, Bakanlığa bilgi veriyor. Biz de hastaya verirken Bakanlığa bilgi veriyoruz. İlacın üretiminden satışına kadar nerede olduğu belli. Kaçak ilacı bizim eczanelerde satmamız yüzde sıfır ihtimal. Eğer kaçak varsa da merdiven altında satışı yapılıyordur. Bundan dolayı vatandaşlara 'İnternetten veya başka bir yerden ilaç almayın, ilacın en doğru yeri eczanelerdir' diyerek uyarılarda bulunuyoruz. Onun için ben Türkiye’ye kaçak ilaç geldiğine inanmıyorum. Ama Türkiye’den yurt dışına giden kaçak ilaçlar var. Satılıyormuş gibi gösterilip, spotçular aracılığıyla yurt dışına götürülen ilaçlar var. Bunun önüne geçmek içinde Emniyet Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu devamlı operasyonlar yapıyor. İlaç takip işi artık Türkiye’de oturmuş bir iş. İlaç takip sistemi dünyada ilk defa Türkiye’de başladı. Artık yavaş yavaş başka ülkelerde bizi örnek almaya başladılar. İlacın kaçaklığı ve sahteliği ile ilgili olarak eczanelerden alınan ilaçların hiçbir riski yok. Zaman zaman televizyonlarda sahte ilaçların yakalandığıyla ilgili haberler çıkıyor. Bunun sebebi özellikle özel hastanelerin kanser ilaçlarını satıyor olmalarından kaynaklanıyor. Onlarda takip sistemi yok. Eğer doğru dürüst kontrol edilmezse, özellikle İstanbul’da bulunan bazı özel hastanelerde ilaç verildiği ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. Ne sahte ne de kaçak bir ilacı hiç kimse eczaneye sokmaya cesaret edemez. Zaten satışı da yapılamaz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder