link

TOPlist

19 Kasım 2014 Çarşamba

Sorun Cinsellik Olunca...

Sorun Cinsellik Olunca...

Toplumumuzda, cinsel işlevle ilgili sıkıntı ve bozuklukların sık yaşanmasına rağmen, hekime başvuru oranının az olduğu belirtildi.

15 Kasım 2014 Cumartesi 11:03
Sorun Cinsellik Olunca...
Toplumumuzda, cinsel işlevle ilgili sıkıntı ve bozuklukların sık yaşanmasına rağmen, hekime başvuru oranının az olduğu belirtildi. Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı uzmanlarından Dr.Ergül Fidan Kırcelli, “ Bu sorunun altında, böyle bir başvurunun toplumumuzda ‘O kişiye ait bir yetersizlik’ olarak algılanması endişesi yatıyor.” dedi. 

İLİŞKİDEN KAÇABİLİYORLAR
Dr.Ergül Fidan Kırcelli, cinsel işlev sorunların diğer tıbbi sorunlardan farkı olmamasına rağmen, bunun bir ‘yetersizlik’ olarak algılanmasının o kişiyi; utanma, cinsel ilişkiden ve hatta “Sonu cinselliğe giderse, ne yaparım?” diye duygusal ilişkiden bile kaçmaya ittiğini kaydetti. Kırcelli, “Yaşam kalitesini eş ve evlilik ilişkisini bu kadar çok etkileyen cinsel işlev sorunların, diğer tıbbi durumlardan farkı olmadığı bilinmeli ve tedavisi yetkin kişiler tarafından yürütülmelidir” diye konuştu.
Psikiyatri uzmanı Dr.Ergül Fidan Kırcelli, kadınlar ve erkeklerde sık görülen cinsel işlev bozuklukları konusunda bilgiler verdi. Kadında en sık rastlanılan cinsel işlev bozukluklarının “cinsel isteksizlik”, “cinsel ilişkiden zevk alamama (anorgazmi)” ve “vajinismus” olduğunu belirten Kırcelli, bu rahatsızlığa değişken nedenlerin yol açabildiğini söyledi.

HAKARET VE ŞİDDET KADINI İSTEKSİZLİĞE İTİYOR
Kırcelli, kadında cinsel isteksizliğin, depresyon, yoğun kaygı gibi psikiyatrik rahatsızlıklar ya da cinsel işlevleri etkileyen bir ilaca bağlı olabildiğini ancak en çok eş ilişkisi ile ilgili sorunlardan kaynaklandığını bildirdi. Uzman Dr. Ergül Fidan Kırcelli, “ Eşin olumsuz bir tutumu, ilgisizliği; kadının, anlaşılmadığını ve değer görmediğini düşünmesi; hakarete, aşağılanmaya ya da şiddete uğraması, zorla evlendirilmesi; aldatıldığını düşünmesi kadını cinsellikten uzaklaştırabilir. Nadir olarak da kendi cinsine yönelimi olan kadınlar da cinsel isteksizlik yaşayabilirler.”dedi.

TABULAR SORUN YARATIYOR
Cinsel ilişkiden zevk alamama olarak tanımlanan “anorgazmi”nin de kadınlarda sık karşılaşılan cinsel sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Kırcelli, bazı tabu ve yanlış inanışlardan dolayı kadınlar cinselliği ve nasıl orgazma ulaşacaklarını bilmediklerini vurguladı. Kırcelli, “Cinselliği başlatan kadın hoş karşılanmaz ’’, ‘’Kadın istemese de görevi olduğu için eşinin cinsel isteğini geri çevirmemelidir’’, ‘’Kadınlar hayatlarında cinsellik olmadan da yaşayabilir ama erkekler yaşayamaz…’’ gibi algıların da soruna yol açtığını söyledi.

VAJİNASMUS EN SIK BAŞVURU NEDENİ
Vajinismus’un ise vajina kaslarının istem dışı kasılması nedeniyle cinsel birleşmenin sağlanamaması durumu olduğunu ifade eden Uzman Dr. Ergül Fidan Kırcelli, sözlerini “Kadınlarda tedavi başvurusu en sık bu nedenle olmaktadır. Cinsel bilgi eksikliği, yanlış inanışlar ve tabular nedeniyle az gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanmaktadır. Bazen eşler bunu kadının isteyerek yaptığını düşündüğü için depresyon, boşanma ve öfkeye de neden olabilir.”diye sürdürdü.

EGZERSİZLE BOŞALMA KONTROLÜ
Erkekte ise en sık karşılaşılan cinsel fonksiyon bozukluklarını “erken boşalma”, “erektildisfonksiyon (sertleşme bozukluğu)” ve “cinsel istek azlığı” olarak sayan Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı uzmanı Dr.Ergül. Fidan Kırcelli, şöyle dedi:
“Erken boşalma, erken yaşlarda başlayan kişinin kendi istediği zamandan önce boşalması durumudur. Bu sorundan düzenli bir cinsel hayatın olması durumunda söz edilebilir. Ayda bir gibi seyrek yaşanan ilişkilerde tedavi gerektirmeyen normal bir durumdur. Tedavisinde, ilaçlar da kullanılmakla beraber, esas tedavi partnerin de katıldığı ve uygulanan bazı egzersizlerle kişinin boşalma kontrolünü öğrenmesidir.”

“SERTLEŞME BOZUKLUĞU” İLERİ YAŞ SORUNU
Kırcelli, “Sertleşme Bozukluğu”nun ise daha çok ileri yaşlarda hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak görüldüğünü belirtti. Yaş ilerledikçe sertleşmenin azalmasının ya da daha çok uyarılmaya ihtiyaç duyulmasının normal fizyolojik bir süreç olduğunu da vurgulayan Kırcelli, “Her erkeğin hayatında birkaç kez sertleşme sorunu yaşaması normal bir durumdur. Toplumda erkeğin cinselliğe her zaman hazır ve istekli olduğuna dair yanlış inanışlar yaygın olmasına rağmen cinsel isteksizlik erkeklerde de rastlanan bir sorundur. Altında çoğunlukla depresyon, yoğun stres, ilaç kullanımı, kendi cinsine yönelim, eşle ilgili sorunlar yatar.” diye konuştu.
(İHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder