link

TOPlist

18 Kasım 2014 Salı

Kış lastiği denetimleri başlıyor

Kış lastiği denetimleri başlıyor

Emniyet müdürlüğü kış lastiği uygulaması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

18 Kasım 2014 Salı 12:04
 Kış lastiği denetimleri başlıyor
Emniyet müdürlüğü kış lastiği uygulaması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Eskişehir il merkezi ve bağlı ilçe merkezlerinde her yılın 15 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dönemde kış lastiği kullanımının zorunlu hale getirilmesi ile ilgili açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Eskişehir Valiliğimizin 07.12.2012 tarihli genelgeleri ile il merkezi ve bağlı ilçe merkezlerinde şehir içi taşımacılıkta kullanılan araçların kış lastiği kullanımına ilişkin olarak, 
1- Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçmesi,
2- Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın ilimiz ve bağlı ilçe merkezlerindeki karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde kış lastiği kullanılmasının zorunlu olması,
3- Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması, 
4- Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması, 
5-Eskişehir il merkezi ve bağlı ilçe merkezlerinde her yılın 15 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dönemde kış lastiği kullanımının zorunlu hale getirilmesi kararlaştırılmıştır.
Kış lastiği kullanımının zorunlu olduğu süre içerisinde;
a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
b) Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.
c) Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilir. 
d) Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. 
e) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorundadır.
Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın ilimiz ve bağlı ilçe merkezlerindeki karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde kış lastiği kullanılmasının zorunlu olmasının yanında, hususi olarak kullanılan araçlarda da güvenli trafik için kış şartlarında kış lastiği kullanımının hayati önem arz ettiği unutulmamalıdır. 
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü olarak halkımızın trafikte can ve mal güvenliğinin temini açısından üzerimize düşen denetleme görevini en iyi şekilde yerine getirmek azminde olduğumuzun bilinmesini ister, tüm sürücülerimize kazasız günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder