link

TOPlist

19 Kasım 2014 Çarşamba

Kış Aylarında Kalbe Dikkat

Kış Aylarında Kalbe Dikkat

Soğuk havalar damarları daraltıyor, koroner kalp hastaları bu daralmadan ciddi derecede etkileniyor, kan basıncı yükseliyor, kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. Bu durum göğüs ağrısı, kalp krizi ve ani ölümlere...

19 Kasım 2014 Çarşamba 11:33
Kış Aylarında Kalbe Dikkat
Soğuk havalar damarları daraltıyor, koroner kalp hastaları bu daralmadan ciddi derecede etkileniyor, kan basıncı yükseliyor, kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. Bu durum göğüs ağrısı, kalp krizi ve ani ölümlere neden olabiliyor. 
Kalp krizlerinin en çok kış aylarında görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastalığı olanların, şeker hastalarının ve ileri yaştaki kimselerin, kış mevsiminin soğuk havasından zarar görmemek için şimdiden önlem almaları gerektiğini söyledi.
Prof.Dr. Günsel Şurdum Avcı, önceden koroner kalp hastalığı olup gerekli tedaviyi görmüş ve kullandıkları ilaçlarla bir yakınması olmayan hastaların, şeker hastalarının ve ileri yaşta olup kalp hastalığı olmadığı düşünülen kimselerin, her hangi bir yakınmaları olmasa bile, “kalpte sessiz kanlanma azlığı” olabileceğini, bu durumun kalp krizi riski oluşturabileceğini belirtti. Kalpte, sessiz kanlanma azlığı olan kişilerin kışa girmeden önce mutlaka yeni bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Avcı; “Soğuk havalar damarları daralttığı için, koroner kalp hastaları bu daralmalardan ciddi derecede etkileniyor. Kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. ‘Kalpte sessiz kanlanma azlığı’ olduğunda kalp krizi artıyor ve ani ölümler olabiliyor. Yapılacak efor testi veya ilaçlı efor testi (miyokardperfüzyon sintigrafisi) ile kalpte, gizli kansızlık ve zorlanmanın olup olmadığının araştırılması, var ise, gerekli tedavinin yapılması gerekir; böylece, kış mevsiminin olumsuz koşullarına karşı önlem alınmış olur” dedi.
Kışa kalbi hazırlamak için Ritmik Masaj (EECP) yöntemini tavsiye eden Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, ritmik masajın koruyu bir tedavi olduğunu, kalp damarlarını genişleterek, kalbin damar ağını zenginleştirerek doğal bypasslar oluşturduğunu vurguladı. Kış mevsimi öncesi 35 saatlik EECP tedavi kürü ile kalp ve damarlara sağlanacak desteğin, soğuk ve kalp krizinin zararlarından kalbi koruyabileceğini belirtti.
(İHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder