19 Kasım Dünya KOAH Günü
Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her yıl yapılan “Dünya Koah Günü” etkinlikleri kapsamında Eskişehir’de de bir konferans düzenlendi.
HAMZA YAZGAN
ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her yıl yapılan “Dünya Koah Günü” etkinlikleri kapsamında Eskişehir’de de bir konferans düzenlendi.
Dünyadaki en önemli beşinci sağlık sorunu olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili konferansa Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel ile Doç. Dr. Hüseyin Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Genç yaştaki öğrencilerin yoğun katılımının olduğu konferansta konuşmacılar hastalığın sebebi, nasıl korunulacağı ve tedavisi üzerinde duruldu.
Koah’ın müzmin ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel, önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına rağmen Koah’ın yeterince bilinmediğini ve bu yüzden de erken tanıyı ve etkin tedaviyi güçleştirdiğini ifade etti. Erginel, “Koah için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Sigara dumanı ile karşılaşma da solunumla ilgili sorunlara ve Koah’a neden olmaktadır. Koah’a yol açan diğer nedenler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan odun, kurutulmuş bitki, tezek yakıtlar da yer almaktadır. Son yıllarda fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlikte risk faktörü olarak kabul edilmektedir" diye kaydetti.
HASTALARIN YARISI RAHATSIZLIKLARINI BİLMİYOR
Prof. Dr. Mehmet Sinan Erginel, Koah’lı hastaların yarıdan fazlasının, henüz bu hastalığa sahip olduklarını bilmediğini, bu durumun da hastalığın erken teşhisini ve tedavisini zorlaştırdığını anlatarak şunları belirtti;
“Hastalığın belirtileri olan öksürük, balgam ve nefes darlığı, genellikle hastaların günlük işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile (spirometri) hastalık kolayca teşhis edilebilir. Koah erken teşhis edilir, erken tedaviye başlanırsa hastalık durdurulabilir, hastalığın sıklığı ve hastalığa bağlı ölümler azaltılabilir. Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel hastalık oluşturan nedenlere karşı önlem almaları ve uzaklaşmaları en önemli tedavi yoludur. Nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra uygun fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanması hastalığın ilerlemesini önlemekte yardımcıdır. Koah’dan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için; doğru beslenme, doktor kontrolü altında yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku, sigaradan uzak ortamlar, ev içi ve ev dışı hava kirliliğinin önlenmesi, tozlu ve dumanlı iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder