link

TOPlist

19 Kasım 2014 Çarşamba

Diyabetin nedenleri neler

Diyabetin nedenleri neler

Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

14 Kasım 2014 Cuma 09:56
Diyabetin nedenleri neler
 Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Dinç, “ Diyabet, yani şeker hastalığı ülkemizde ve dünyada son günlerde sayısı hızla artan bir hastalıktır. “Şişmanlık, kötü beslenme, hareketsizlik, aileden alınan genetik eğilim şeker hastalığının gelişmesine zemin hazırlamaktadır.” diyekonuştu.
  
 Şeker hastalığının özellikle de Tip 2 Diyabet olarak bilinen erişkin tip şeker hastalığının sinsi bir şekilde gelişip ilerlediğini kaydeden Dinç, bu nedenle erken teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
 Her üç kişiden birinin şeker hastası olduğunu halde bu hastalığın farkında olmadığını kaydeden Dinç, “Şeker hastalığının Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak iki türü vardır.  En çok Tip 2 diyabet görülür ve tüm hastaların %90 – 95’ini oluşturmaktadır. Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda görülen ve insülin ile tedavi edilmesi gereken bir şeker hastalığı türüdür. Bu hastalarda insülin salgılanması olmadığından ancak dışardan yapay insülin ile tedavi süreci izlenir. Tip 1 diyabet, 9 aylıktan itibaren ve en sık 12–14 yaşlarında ortaya çıkar.  İnsülin direnci, diyabet ve gizli şeker çağımızın en sık rastlanan hastalığıdır.  Önce gizli şeker oluşur, dikkat edilmez ve uygun beslenme değişikliği yapılmaz ise diyabet yani şeker hastalığı oluşur. Kan şekerinin sabah aç karınla yapılan ölçümünde, değer olarak 126 mg'ı geçmesi şeker hastalığını düşündürür. Tip 2 diyabeti ve gizli şekeri olan kişilerde aynı zamanda tansiyon yüksekliği, kanda trigliserid yüksekliği, insülin hormonu yüksekliği, ürik asit yüksekliği, karın bölgesinde yağlanma ve şişmanlık bir arada ise buna Metobolik Sendrom denir. Bel çevresi genişliği artmış kişilerde bu hastalık daha sık görülmektedir. Ülkemizde metabolik sendrom yaklaşık her 100 kişinin 20 ya da 25’inde görülmektedir. Açlık kan şekerinin 90 ile 120 mlg arasında ve kan şekeri yükleme testi ile ikinci saatte kan şekerinin 140 ile 199 mlg arasında olmasına gizli şeker (şeker tolerans bozukluğu) adı verilir. Toplumda her 4 kişiden birinin gizli şeker hastası olduğu bilinmektedir.”şeklinde konuştu.

Tip 2 Diyabet için Risk Faktörlerini de anlatan Acıbadem Eskişehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Dinç:
 
Şişmanlık
Hareketsiz yaşamak
Bel çevresinin 90 cm'den fazla olması
Sigara içmek
Alkol kullanmak
Margarin kullanmak
Ailede şeker hastalığı geçmişi olması 
Tansiyon yüksekliği
Kan yağları yüksekliği
Stresli yaşam, üzüntü ve sıkıntı


Risk Faktörlerini Azaltmak İçin Neler Yenilmelidir? 

Çavdar ekmeği, zeytinyağı, ceviz, badem, bulgur pilavı, sebze, meyve tüketilmelidir.
Bol su içilmelidir. 
Rezene, ıhlamur gibi bitki çayları tüketilmelidir. 
Bol salata, beyaz et, ve kuru baklagil yenilmelidir.


Son günlerde yapılan bilimsel araştırmalar sonucu alzheimer'in diyabet ile ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Birbiriyle ilişkili, ortak bir mekanizmaya sahip olduğu kanısı vardır. Alzheimer şimdiden Tip 3 diyabet olarak ilan edilmiş durumdadır. Diyabetlilerde alzheimer riskinin 2 kat fazla olması tesadüf değildir. Çünkü; diyabet, kolesterol, hipertansiyon ve egzersiz azlığı alzheimer için önemli risklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder